Een beeld zegt meer dan duizend woorden

De werkvorm Visioning  is een schijnbaar eenvoudig middel met een sterke uitwerking. Het wordt ingezet om naar voren te halen wat er op een meer onbewuste laag in je leeft. Beelden, kleuren en vormen krijgen een plek op je papier. De werkvorm zet dingen al in gang. In de nabespreking kijk je naar wat je hebt gemaakt en wordt je bewust van dat wat meer onbewust aanwezig is. Het geeft antwoord en de gewenste zekerheid; het klopt! Je ervaart kracht, blijheid, hoop, inspiratie en vertrouwen.

Dit is leuk om te doen! Deze methode kun je gebruiken als je voor een keuze staat of door nadenken niet tot een oplossing komt. En natuurlijk als je je meer onbewuste laag, je gevoel of intuïtie wilt laten spreken. Dus zeker als je het moeilijk vindt om je in woorden uit te drukken. als je in een rationeel gerichte therapie je niet genoeg kunt uiten, of als je vastloopt of opgebrand bent.

Visioning wordt ingezet voor individuele levensvragen en gebruikt door partners die hun relatie inspiratie en voeding willen geven. Beleidsmakers, teams en zelfstandigen zijn ook welkom. De korte versie van de werkvorm collage; de 4-plaatjes methode, kan ook worden gekozen.

Hieronder zie je collages van anderen en lees je wat de makers schrijven over de werkvorm:

Paul wilde weten waar hij stond ten opzichte van zijn werk, waar hij vastgelopen was en waar zijn inspiratie zat: “De collage is profetisch zou ik bijna zeggen. In mijn persoonlijk leven en in mijn werk als trainer ben ik nu in staat om vanuit een volheid en balans te functioneren die voor mij heler voelt. Mijn denken is minder bepalend. Openheid, rust, kunnen wachten en meer geraakt kunnen worden zijn kenmerkend voor die heelheid. Ik heb mijzelf kunnen ontdekken en in het licht kunnen zetten wat nog in het donker was.

Mark: "Collage gaf mij de kans om in alle rust stil te staan bij de vraag; wie ben ik en wat wil ik? Sophia is een niet-oordelende begeleidster die inspringt als het nodig is. Een aanrader!

Ilse schrijft: “Met weinig verwachtingen ging ik mijn collage maken. Ik dacht wie doet dat nou, scheuren, knippen plakken.. maar door de heldere uitleg ging ik met plezier aan de gang. Ik was dan ook totaal verrast toen ik aan het eind van de dag terug zag, dat ik mijn eigen levensverhaal had verbeeld, samen met mijn verlangen naar de toekomst. Ongelofelijk mooi!”

 

Rosalie en Mark zijn partners en hebben samen collage gemaakt, ieder een eigen collage. Mark; “Dat is herkenbaar”. Rosalie voegt er aan toe; “We zijn ook twee personen. We waren blij verrast te zien dat we dingen hetzelfde hadden, zoals de maskers en het blauw- paarse tinten”.
Mark zegt: “Ik vond het warm en huiselijk, vooraf dacht ik misschien van ‘wat ga ik doen’ maar ik vond het leuk om samen te doen. Ik ben met jouw gevoel mee gegaan, Rosalie. Het was erg boeiend om bij de bespreking te zien hoe druk het was in mijn leven in die tijd. Nu ik na twee jaar mijn collage weer zie voel ik me blij. Die onrust is er volgens mij niet meer. Er is heel veel veranderd. Naast dat ik een andere baan heb gekregen is er meer rust in onze relatie gekomen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe een nieuwe collage er uit zal zien. Overigens herken ik nu achteraf nóg iets; de camera’s die staan voor het bekeken worden, dat had ik bij de bespreking nog niet gezien”.

Rosalie: “Bij de bespreking heb je veel verteld. Dat deed je toen zelden”. Over hoe het collage maken voor haar was zegt ze; “Het was voor mij net zo ontspannend als een wellnessdag. Die staat ook verbeeld in mijn collage. Het hele concept; van de appeltaart bij de koffie en de lekkere lunch, zo heerlijk rustig uit het raam kunnen kijken en zorgeloos bezig zijn, ik was helemaal in mijn nopjes! Mijn collage vind ik nog steeds heel mooi en voel me er fijn bij. Ik houd van deze kleuren. De olifanten verbeelden de strijd die er toen in mij was. In de collage staan ze ver van elkaar. Nu zit ik meer in het midden, er is rust gekomen. De man staat voor geslotenheid en dat is veranderd. We zijn opener naar elkaar geworden en praten meer met elkaar. Ik spreek uit wat er in me leeft. De man heeft ook te maken met mijn vader, en met ervaringen verlaten te worden. Er is zoveel veranderd in ons leven. Daar zijn we erg blij mee”.

"De collage geeft mij nog steeds heel veel steun, blijdschap. Het is MIJN stukje leven omlijst. Dat geeft mij rust. Maar het allerbelangrijkste is dat deze collage mij een weg heeft doen uitstippelen om de stap te zetten een nieuwe liefde in mijn leven toe te laten. Ik heb dan ook de liefde van mijn leven gevonden. Deze weg komt terug in mijn collage. De collage heeft nu een prachtige plek gekregen in het huis waar ik met mijn liefste zo enorm gelukkig ben"

"De benadering in de therapie die ik deed was voornamelijk rationeel en dat was zeker zinvol om de dingen goed op een rijtje te krijgen. Maar ik zocht ook naar een manier om meer intuïtief in contact te komen met onderliggende patronen en onbewuste mechanismen. En dat is precies wat er gebeurde tijdens het collage maken; ik verzamelde heel intuïtief de afbeeldingen die me raakten en kwam daardoor in flow terecht, die maakte dat ik bij een diepere laag in mezelf kon komen.
Als ik naar de collage kijk, is het eigenlijk of ik in de spiegel van mijn ziel kijk, naar wie ik werkelijk ben. Die flow waarin ik toen zat, maakte eigenlijk deel uit van een grotere golf van spirituele groei. Ik voelde aan alles dat ik weer op de goede weg zat en het lukte me steeds beter om me gewoon met de stroom mee te laten voeren en minder krampachtig naar een partner te zoeken. En toen kwam ik hem natuurlijk tegen.. Maart vorig jaar en nu denken we over samenwonen. Kortom, die workshop was een prachtige schakel in de ketting van mijn persoonlijke groei.”

Imre hersteld van een burn-out en schrijft: "Het maken en kijken naar de collage raakt en her-innert me aan dingen diep binnen in mij. Gevoelens en ont-wikkelingen die (nog) geen woorden hebben gekregen. De collage laat mij daarmee de weerspiegeling van mijzelf (mijn ziel) zien: verborgen verlangens, nieuwe hoop en vooral ook mijn plezier en creatiekracht. Hierdoor voel ik meer lichtheid en vertrouwen in mezelf.  De nabespreking was zeer inspirerend en verhelderend. Want natuurlijk vertelt de keuze van de afbeeldingen en het samenvoegen veel over mijn onbewuste processen en verlangens. Door middel van het samen kijken en de steunende open vragen helpt Sophia heel gericht om mijn collage te onderzoeken, verlangens te benoemen etc. De collage heeft door dit gesprek nog meer betekenis voor mij gekregen! Het voelt echt als een weerspiegeling van mijn ziel".

Imre: “Een aantal maanden later ben ik nog een keer geweest en dit maal samen met een goede vriendin. We hebben allebei een eigen collage gemaakt en die van mij werd weer zo anders dan de eerste. En opnieuw met veel betekenis! Ook het samen nabespreken was wederom bijzonder en gaf ons beiden mooie en nieuwe inzichten”.