Op de plaats rust en vind je koers

Collage is een zeer geschikte werkvorm als je wilt weten waar je staat, wat er in je leeft en waar je naar toe wilt. Je wordt uitgenodigd vanuit een meer onbewuste laag te werken. Bij de nabespreking wordt duidelijk waar je collage over gaat. De werkvorm pakt de essentie en brengt tevredenheid, kracht, verdieping en inspiratie.

De werkvorm is geschikt voor individuele levensvragen. Ook partners die hun relatie en communicatie inspiratie en voeding willen geven zijn welkom.

Voor beleidsmakers en zelfstandigen die op een punt staan een nieuwe weg in te slaan is het een richting gevend middel. Medewerkers van organisaties kunnen de werkvorm inzetten voorafgaand aan een POP- of loopbaangesprek. Het is altijd leuk om te doen. Laat je verrassen!

Imre: “Een aantal maanden later ben ik nog een keer geweest en dit maal samen met een goede vriendin. We hebben allebei een eigen collage gemaakt en die van mij werd weer zo anders dan de eerste. En opnieuw met veel betekenis! Ook het samen nabespreken was wederom bijzonder en gaf ons beiden mooie en nieuwe inzichten”.

Ilse schrijft: “Met weinig verwachtingen ging ik mijn collage maken. Ik dacht wie doet dat nou, scheuren, knippen plakken..

maar door de heldere uitleg ging ik met plezier aan de gang. Ik was dan ook totaal verrast toen ik aan het eind van de dag terug zag, dat ik mijn eigen levensverhaal had verbeeld, samen met mijn verlangen naar de toekomst. Ongelofelijk mooi!”

Ilse wordt elke dag blij als ze naar het stuk in de collage kijkt wat de toekomst betreft. Ze ziet ook de scherven en weet dat dit iets is waar ze aan voorbij gaat groeien. Het grijpt haar niet want ze ziet waar ze naar op weg is.

Rosalie en Mark zijn partners en hebben samen collage gemaakt, ieder een eigen collage.

Mark: “Dat is herkenbaar”. Rosalie voegt er aan toe; “We zijn ook twee personen. We waren blij verrast te zien dat we dingen hetzelfde hadden, zoals de maskers en het blauw- paarse tinten”. Mark weer: “Ik vond het warm en huiselijk, vooraf dacht ik misschien van ‘wat ga ik doen’ maar ik vond het leuk om samen te doen. Ik ben met jouw gevoel mee gegaan, Rosalie. Het was erg boeiend om bij de bespreking te zien hoe druk het was in mijn leven in die tijd. Nu ik na twee jaar mijn collage weer zie voel ik me blij. Die onrust is er volgens mij niet meer. Er is heel veel veranderd. Naast dat ik een andere baan heb gekregen is er meer rust in onze relatie gekomen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe een nieuwe collage er uit zal zien. Overigens herken ik nu achteraf nóg iets; de camera’s die staan voor het bekeken worden, dat had ik bij de bespreking nog niet gezien”.

Rosalie: “Bij de bespreking heb je veel verteld Mark. Dat deed je toen zelden”. Het collage maken was voor mij net zo ontspannend als een wellness-dag. Die staat ook verbeeld in mijn collage. De appeltaart bij de koffie en de lekkere lunch, zo heerlijk rustig uit het raam kunnen kijken en zorgeloos bezig zijn, ik was helemaal in mijn nopjes! Mijn collage vind ik nog steeds heel mooi en voel me er fijn bij. Ik houd van deze kleuren. De olifanten verbeelden de strijd die er toen in mij was. In de collage staan ze ver van elkaar. Nu zit ik meer in het midden, er is rust gekomen. De man staat voor geslotenheid en dat is veranderd. We zijn opener naar elkaar geworden en praten meer met elkaar. Ik spreek uit wat er in me leeft. De man heeft ook te maken met mijn vader, en met ervaringen verlaten te worden. Er is zoveel veranderd in ons leven. Daar zijn we erg blij mee”